Lottens historia

Människor har i alla tider varit fascinerade av slump och tur, så det är kanske inte så konstigt att lotter länge har varit en del av vår historia. Spänningen i att se om det är just din tur att vinna är bara den värd lottpriset. Eftersom slumpen avgör i ett lotteri är alla lika, och har samma chans att ta hem priset. För arrangörerna av lotterierna är det även ett sätt att samla in pengar, oavsett om det gäller att förstärka statskassan, samla in till välgörenhet, eller stötta föreningslivet.

Lotten i världshistorien

Som så mycket annat uppfanns lotten i Kina. De äldsta kända lotterna är mer än tvåtusen år gamla, och mycket pekar på att man använde lotterier som ett hjälpmedel för att finansiera byggandet av den kinesiska muren. Ett annat gammalt, och mer vardagsnära, kinesiskt lotteri är lyckokakan, där slumpen avgör vilken spådom man får. Lotten har funnits länge i Europa också. Redan i det gamla grekiska verket Illiaden dras det lott om vem som ska strida mot Hector. Även hos de gamla romarna var lotter populära, främst som ett sätt att lotta ut presenter vid fina middagsbjudningar. Kejsaren Augustus Caesar var dock mer praktiskt lagd, och använde lotterier för att finansiera underhållet av staden Rom. Lotten har inte bara varit populär genom historien, i slutet av 1800-talet förbjöds lotterier helt i USA efter att man upptäckt omfattande korruption, och även på grund av en allmänt negativ syn på spel, men lotterierna gjorde comeback igen inte så långt senare.

Lotten i Sverige

Även i Sverige har lotterier varit populära under en lång tid. Redan på slutet av 1600-talet anordnade man lotterier för de utsatta i samhället. 1771 bildades Kungliga Nummerlotteriet, där ingen mindre än Carl Michael Bellman var sekreterare under en period. 1897 fick Sverige sitt första riktiga lotteribolag, som var privatägt, men staten kontrollerade lotteriet, och bestämde även vad lotterna skulle finansiera, till exempel byggandet av Stockholms stadion 1912. Staten tog senare över Penninglotteriet, som blev så populärt att dragningarna fick stor plats i dagspressen. Idag är lotterier av alla de slag oerhört populära i Sverige, oavsett om det rör sig om att samla in pengar till en skolresa eller att skrapa fram miljonvinster på Triss.

Olika typer av lotter

Det som är gemensamt för alla lotterier är att det är slumpen som avgör vem som vinner. Det första det flesta tänker på i lottväg är nog tombolan – förseglade lotter där man drar det vinnande numret slumpvis när alla lotterna är sålda. Men även bingo, roulette och spelautomater räknas som lotterier då det är slumpen som avgör dessa spel. Den typ av lott som gjorde lotterier mer populära än någonsin är skraplotten, där man skrapar fram nummer eller symboler och genast ser om man har vunnit. De flesta typer av lotter går nu även att spela på nätet, och den stora tillgängligheten har gjort lotten mer populär än någonsin. Oavsett om man vinner ett kilo kaffe eller flera miljoner har man fått dansa en svängom med fru Fortuna, fått uppleva en stunds spänning, och även om man inte vinner så går i många fall överskottet från lottpriset till goda ändamål, så lotten är definitivt här för att stanna.