Bingo guide p

Bingo är ett mycket populärt nummerspel som genom åren spelats i många olika forum. Det finns även många olika varianter man kan prova på. Allmänt kan man säga att bingo spelas med en bricka. Under spelets gång dras slumpmässiga nummer ut som du sedan prickar av på din bricka.

Spelets gång

I klassisk bingo ingår 75 nummer (1-75). På din bingobricka har du då 25 av dessa nummer på en bricka som är utformad i ett rutmönster med 5x5 rutor. Det vanligaste sättet är att numren dras som brickor utifrån en samlad pott. När du spelar på nätet är denna process automatiserad. Det är bara ett antal nummer som dras per spelomgång och man spelar tills någon fått bingo. Bingo får du genom att fylla din bricka med fem nummer i rad. Det kan vara lodrätt, vågrätt eller diagonalt. När du uppnått detta är det viktigt att du ropar bingo, eftersom om det är två som får bingo efter samma nummer, går vinsten till den som ropat först.

Historik

Bingo utvecklades från lotto som har anor från 1500-talet och varit ett populärt spel i Italien och Frankrike i flera hundra år, samt i Tyskland använts som ett sätt för att lära skolbarn räkna. När så en amerikansk affärsman besökte ett tivoli på 1920-talet och såg hur välbesökt ståndet var där det spelades en förlaga till bingo, kunde spelet ta nästa steg i utvecklingen. Spelet kallades då Beano, eftersom man använder bönor för att pricka av sin bricka. Han tog hem spelet till New York och introducerade det för sina bekanta. När en av dessa vann ropade denne "Bingo", istället för "Beano" i all sin iver. Så föddes namnet Bingo. Spelet blev ett lyckorecept för kyrkor och liknande som anordna bingospel för att dra in pengar till verksamheten.

Sedan spreds spelet vidare till Europa och så småningom till Sverige. Bingohallar blev ett oerhört effektivt sätt att öka på kassan för de idrottsklubbar och föreningar som drev bingohallarna. Nästa fenomen att bli populärt var bilbingo, som också i huvudsak anordnas av föreningar. Sedan kom bingolotto på 90-talet där man drog nytta av svenskarnas intresse för spelet och kombinerade detta med TV-underhållning på bästa sändningstid. Det blev en enorm succé och fortfarande var det landets föreningar som drog nytta av detta, då de tilldelades det stora överskottet. Numera är internet den vanligaste platsen att spela bingo på. På onlinecasinon hittar du en uppsjö av olika bingospel och varianter, både på stora sajter och de som fokuserar på just bingo.

Olika varianter

Några andra vanliga bingovarianter är 90-bollars där man spelar med flera brickor samtidigt. I variantbingo fortsätter man dela ut vinster för två, tre och fyra rader tills hela brickan är ifylld. Mönsterbingo handlar om att pricka in varierade mönster på brickan. I progressiv bingo delas inte vinster ut varje gång, då byggs istället en jackpott upp. På nätet kan du testa på många olika bingovarianter.