Lottens historia

Lotter finns i många olika former och varianter, och det står säkert att det har funnits lotter och lotterier i olika former i flera tusentals år. Lotteriet kommer ursprungligen från Asien, och de allra första lotterna tros ha varit spelhjul av olika slag eller vanlig enkel lottdragning, som även kallas tombola. I Kina har lotterier av olika slag varit populära i flera hundra år och varit en självklar del av fester och traditionella ceremonier. Ett exempel på ett gammalt kinesiskt typ av lotteri är den klassiska lyckokakan, där man tar en kaka och inuti denna hittar en liten papperslapp med en spådom eller lyckönskning. I Asien är spådomar om lycka vanliga vid festligheter och speciellt vid det kinesiska nyåret, då lappen i kakan ska kunna ge en fingervisning om vad man kan ha att förvänta sig inför det kommande året.

Tur på lotter

Lotter är nästan helt baserat på tur, och det finns få möjligheter att styra spelet genom att se ett mönster eller genom att tillämpa olika tekniska färdigheter. Spelaren tar oftast helt slumpartat en lott med ett nummer eller liknande, och turen avgör om man går hem med vinst eller inte. Det är ofta det som är tjusningen med lotteri och som skapar spänning och underhållning.

Kort historia om lotter

Lotterierna spred sig över världen från Asien via Amerika, och den numera välkända skraplotten lanserades 1974 i USA av dataingenjören och professorn John R. Koza. Skraplotten blev en given succé, eftersom den går att variera på många olika sätt och spelaren kan se direkt om hen vunnit eller inte. Ofta är lotterna billiga och vinsterna relativt små jämfört med andra hasardspel, och skraplotterna fortsätter att öka i popularitet och är än idag den snabbast växande typen av lotteri. Det var också just skraplotten som gjorde att lotter fick sitt genomslag på en global nivå, och det var via denna typ av lott som lotterierna slog igenom på riktigt i Europa.

Bingo

Medans skraplotter är individuella spel som man ofta köper och skrapar på egen hand, är bingo en typ av lott som spelas i grupp. Bingo fick sitt fäste först i Italien och härstammar från ett traditionellt italienskt spel kallat ”il Gioco del Lotto in Italia”. En amerikan på besök i Italien blev förtjust i det enkla spelet och tog med det hem till USA där hans vänner blev lika hänförda och utbrast ”Bingo!” varje gång de vann. Med tiden blev detta spelets officiella namn. Idag är bingo ett av våra populäraste svenska lotterispel, och det går att spela både i bingohallar, på tv och via mobilen.

Det är inte svårt att förstå varför lotterier alltid varit på tapeten, eftersom det är spännande att satsa sin lycka på turen. Vad döljer sig bakom nästa lott – kanske din chans till miljonvinsten?