Bli smart med bingo

Kan man bli smartare med hjälp av bingo?

Rent matematiskt är bingo kanske inte det svåraste spelet. Inte har det med logiskt tänkande att göra men kombinationsförmågan då? Inte det mest komplicerade, men att komma ihåg numrens grupper kan vara en god övning åtminstone för de yngre. B som i Bertil står för första kolumnen som omfattar talen 1 till 15. I som i Ivar har talen 16 till 30 i sin grupp. N står för Niklas som inbegriper 31 till 45. G för Gustav innehåller 46 till 60 och O för Olof har de sista talen, 61 till och med 75. När utroparen till exempel ropar Niklas 33 söker sig den vane spelarens blick till mittkolumnen över brickans tre kvadrater med 25 nummer i varje. Kan man utveckla sitt sinne, bli smartare och klokare med bingospelet? Kanske inte men en sak är klar: Den sociala kompetensen får sig en skjuts om man deltar i chatt på nätet eller pratar med medspelare i bingolokalen. Den rutinerade spelaren kan hålla en konversation igång samtidigt som hjärnan har full koll på spelet och markerandet. Så att den simultana kapaciteten ökar är faktiskt sant i de fallen. Annars är bingo ett rent turspel och ingen direkt skicklighet krävs. Inte alls som poker, vilket är ett av de få hasardspel som har erkända delar av skicklighet - det som i engelskan kallas "know how".

Bingo på många sätt och vis

Bingo är ett alldeles utmärkt spel för människor med funktionsnedsättning. På dagcenter och liknande anordnas ofta bingo och genomförs på ett sådant sätt att alla kan delta på samma villkor. Just detta att alla gör något tillsammans är en viktig del i sysselsättningen i dessa sammanhang. När bingon startade i Sverige på sextiotalet gick folk "ur huse" och kom samman i bygdegårdar för att träffas och spela bingo. Troligen var samvaron lika viktigt som det roliga och spännande spelet. 

Olika bingospel

Det finns en tämligen vanlig variant av den vanliga bingon, med 75 bollar. Det är bingo med 90 nummer som kallas variantbingo. Promenadbingo blev en variant på tipspromenader och kobingo anordnas på marknader och liknande. Ett fält rutas då upp och numreras, folk köper nummer varefter kon släpps ut på fältet. Det nummer som kon först bajsar på vinner. Mycket populärt. På nätet förekommer också olika varianter och dessutom spel mot datorn eller spel där man spelar samtidigt med andra. Vilken typ man än väljer bland alla sorter är det roande, spännande och förhoppningsvis vinstgivande. Olika spel har varierande insats och därmed olika vinstplaner. Givetvis är det upp till var och en om man vill spela för skojs skull eller om man söker de stora vinsterna. Spela kan man exempelvis göra hos Rosa Bingo, Jackpotjoy Bingo, Maria Bingo, MamaMia Bingo eller Betsson.