Det sociala spelet

Kanske vet du inte om det, men det finns ett spel som vi spelar nästan varje dag, och det är det sociala spelet.

Vi är alla mer eller mindre medvetna om det och det pågår överallt: på bussen, i samhället, bland vännerna - ja i alla situationer där du är i kontakt med andra människor. För det är just kontakten, hur du relaterar till andra människor och massan, som skapar spelet.

Din roll

Du kan välja din karaktär, det vill säga dig själv, hur du vill verka utåt. För det är du som är din egen spelpjäs, du väljer hur du vill se ut, hur du vill vara och vad du vill ha för uppdrag. Du kanske väljer att plugga till läkare och brinner för att hjälpa barnhemsbarn i Tanzania, eller så är du en snobbig mäklare som älskar champagne och glittrande saker. Det är upp till dig, men när du väl valt din karaktär, din livsbana, kan det var svårt att byta under spelets gång.

Hur du undviker snedsteg

Det sociala spelet är något vi utövar dagligen, och därför har vi möjlighet att öva upp oss och bli riktigt skickliga på det vi gör. Det bästa tipset är att välja den karaktär som passar dig bäst med aktiviteter och yrken som just du brinner för.

Genom att hålla dig till den du är, och den du trivs med att vara, så kommer du långt. Framförallt om du behandlar dina medspelare så som du själv vill bli behandlad. Medspelarna har en viktig roll, det är de som avgör om du spelar rollen på ett bra sätt. Spelet handlar mycket om att ge och få, och i slutändan får du förhoppningsvis mer tillbaka än vad du i slutändan ger, då går du genom spelet som en garanterad vinnare.