Bingo regler

Sedan bingo introducerades i Sverige år 1961 har spelet snabbt vuxit i popularitet. Reglerna för det traditionella bingospelet är basala, medan bingospel på Internet numera erbjuder flertalet mer eller mindre komplicerade versioner.

Bingobakgrund

Bingospel påstås ha rötter så långt tillbaka som till 1500-talet, men det var först på 1960-talet som spelet introducerades i Sverige. Det var under de årtionden som följde som bingohallar blev populära runt om i landet. Därefter skapades flertalet varianter av den klassiska bingon, såsom bilbingo och kobingo. På 1990-talet började TV sända bingospel, där Bingolotto snabbt blev en stor hit. Numera är bingospel allra störst på nätet.

Traditionell bingo

Reglerna för det traditionella bingospelet är enkla. Spelaren har en bingobricka, där målet är att få ”fem i rad”. Bingobrickan består av fem gånger fem kolumner, en kolumn för varje bokstav i ordet ”bingo”. Rutorna är numrerade och för att vinna måste spelaren ha turen att få en helt i kryssad rad, antingen vågrätt, horisontellt eller diagonalt. Spelet är slut när vinnaren ropar ”bingo”.

Variantbingo

Den som de flesta av oss säkert uppfattar som den traditionella bingon är egentligen inte alls det, utan en typ av bingo som kallas för variantbingo. Detta är det bingospel som spelas i bingohallar, och det är den versionen som Leif ”Loket” Olsson gjorde populär i TV-programmet Bingolotto. Variantbingo spelas med 75 numrerade bollar som dras slumpvis ur en tombola. Det som framför allt skiljer variantbingon från dess föregångare är att varje enskild bingobricka spelas i fem omgångar. Brickan är uppdelad i fem delar och varje spel spelas i en av dessa delar. I första omgången får den spelare bingo som fyller en rad, i andra omgången krävs två rader för vinst och så vidare. Spelaren kan också vinna genom att fylla ett specifikt antal rader eller genom att fylla hela sin bingobricka.

Bingospel på nätet

På 2000-talet introducerades bingospel på Internet i Sverige. Det har inte bara förändrat bingokulturen, så att det numera är vanligare att spela online än i en fysisk bingohall, och gjort så att den som är spelsugen kan spela bingo precis när han eller hon vill, utan det har också bidragit till att spelsätten har utvecklats och förändrats. Variantbingo spelas alltjämt på nätet, med skillnaden att det inte är en person som sköter tombolan utan att allt är automatiserat. Fortfarande spelas versionen med 75 bollar, men det finns också alternativ med 80 eller 90 bollar. Själva bingobrickan kan också vara utformad på ett annat vis, med till exempel fler kolumner eller rader. Det gör att reglerna för hur en spelare vinner skiljer sig från sajt till sajt och från spel till spel.

De flesta bingosajter erbjuder numera traditionell bingo, variantbingo och, nykomlingen i gänget, mönsterbingo. I mönsterbingo ska spelaren fylla i rutor som sedan ska bilda ett visst mönster. Vissa mönster är enklare, så som kors och fyrkanter, men de kan också vara betydligt mer avancerade, till exempel bokstäver och hjärtan. Den som får bingo är följaktligen den som först får fram symbolen ifråga på sin bingobricka.